×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
שחייב לזון בניו ובנותיו כשהם קטנים, ובו ד׳ סעיפים
(א) חַיָּב אָדָם לָזוּן בָּנָיו וּבְנוֹתָיו עַד שֶׁיִּהְיוּ בְּנֵי שֵׁשׁ, אֲפִלּוּ יֵשׁ לָהֶם נְכָסִים שֶׁנָּפְלוּ לָהֶם מִבֵּית אֲבִי אִמָּם; וּמִשָּׁם וְאֵילָךְ, זָנָן כְּתַקָּנַת חֲכָמִים עַד שֶׁיִּגְדְּלוּ. וְאִם לֹא רָצָה, גּוֹעֲרִין בּוֹ וּמַכְלִימִין אוֹתוֹ וּפוֹצְרִין בּוֹ. וְאִם לֹא רָצָה, מַכְרִיזִין עָלָיו בַּצִּבּוּר וְאוֹמְרִים: ״פְּלוֹנִי אַכְזָרִי הוּא וְאֵינוֹ רוֹצֶה לָזוּן בָּנָיו, וַהֲרֵי הוּא פָּחוּת מֵעוֹף טָמֵא שֶׁהוּא זָן אֶפְרוֹחָיו״; וְאֵין כּוֹפִין אוֹתוֹ לְזוּנָן. בַּמֶּה דְבָרִים אֲמוּרִים, בְּשֶׁאֵינוֹ אָמוּד, אֲבָל אִם הָיָה אָמוּד שֶׁיֵּשׁ לוֹ מָמוֹן הָרָאוּי לִתֵּן צְדָקָה הַמַּסְפֶּקֶת לָהֶם, מוֹצִיאִים מִמֶּנּוּ בְּעַל כָּרְחוֹ, מִשּׁוּם צְדָקָה, וְזָנִין אוֹתָם עַד שֶׁיִּגְדְּלוּ. {הַגָּה: וְדַוְקָא לְעִנְיַן מְזוֹנוֹת הַבָּנוֹת, אֲבָל לֹא כּוֹפִין לְהַשִּׂיא בְּנוֹתָיו; וְאַף עַל פִּי שֶׁמִּצְוָה לִתֵּן לְבִתּוֹ נְדוּנְיָא רְאוּיָה, מִכָּל מָקוֹם לָא כַּיְפִינָן לֵהּ, אֶלָּא מַה שֶּׁיִּרְצֶה יִתֵּן, רַק שֶׁיַּשִּׂיאָן (הַגָּהוֹת מָרְדְּכַי דְּקִדּוּשִׁין, וְכֵן כָּתַב תא״ו נָתִיב כ״ב).}
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זחלקת מחוקקבית שמואלבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם אישות י״ב:י״ד, רמב״ם אישות י״ב:י״ד-ט״ו, רמב״ם אישות י״ב:ט״ו, רמב״ם אישות כ׳:א׳, רמב״ם מתנות עניים ז׳:י׳, רמב״ם מתנות עניים י׳:ט״ז
(א) חייב אדם לזון את בניו ובנותיו עד שהן בני שש וכו׳ מימרא בס״פ אע״פ (כתובות סה:) ומ״ש בשם הר״מ מרוטנבורג כ״כ הרא״ש בשמו בפרק נערה שנתפתתה:
(ב) ומה שכתב ומשש ואילך מצוה לזונם עד שיהיו גדולים בפרק נערה שנתפתתה (כתובות מט:) באושא התקינו שיהא אדם זן את בניו ובנותיו כשהן קטנים ופרש״י כשהם קטנים עד שיביאו ב׳ שערות:
(ג) ומה שכתב וע״ז נאמר עושה צדקה בכל עת ואם אינו רוצה אין כופין אותו וכו׳ עד לוקחין ממנו בע״כ משום צדקה וזנין אותם עד שיגדלו שם:
(א) חיוב לזון בשנת שש. כתב הב״ח באות ב, ששנת שש בכלל וחייב לזון, ע״כ, והכי מוכח בגמ׳ בכתובות סה:, דמייתינן ראיה להא דחייב לזון את הקטנים, מדרב אסי דאמר בן שש יוצא בעירוב אמו, ומשמע להדיא דעד שיהא בן שבע יוצא בעירוב אמו וא״כ ה״ה לגבי מזונות.
חייב אדם ליתן לבניו עד שש כלי בית ומדור. כן מבואר מדברי הטוש״ע בסי׳ עג,ז.
חיוב האדם ליתן צרכי בניו עד שש אינו לפי עשרו אלא כפי צרכם בלבד. כ״כ הרמב״ם בהל׳ אישות יג,ו, וכתב המ״מ דהוא פשוט.
צוו חכמים שיתן מנכסיו מעט לבתו כדי שתתלבש ותתנאה כדי שתוכל לינשא. כן כתבו הרמב״ם בהל׳ אישות כ,א, וסמ״ג בלא תעשה פא, והוא על פי הגמרא בכתובות נב:.
(א) כתב הר״ן ס״ס אע״פ נראה הא דחייב לזון בניו ובנותיו דוקא כשאמן קיימת משום כיון דגררין אחריה עד בני שש אי אפשר להעמיד עצמה שלא תזון אותם ובכלל מזונותיה הוא אבל אין אמן קיימת אין חייב לזונן אבל לא ראיתי לראשונים ז״ל שאמרו כן עד כאן לשונו וע״ל ס״ס זה מתשובת רא״ש וריב״ש דמשמע דלא סבירא ליה כדעת הר״ן:
(א) אבל אם הוא אמוד ליתן כו׳ וזנין אותו עד שיגדלו. דקדק לכתוב עד שיגדלו משמע הא טפי לא וק״ק דבי״ד סי׳ רנ״א כתב בש״ע סעיף ד׳ ז״ל כופין את האב לזון בנו עני ואפילו הוא גדול כופין אותו יותר משאר עשירים שבעיר ומסיק רמ״א ז״ל וכתב ע״ז דה״ה שאר קרובים והוא מהמרדכי פ״ק דברכות גם בסימן רנ״ז סעיף מ׳ כתב ז״ל עני שיש לו קרובים שיכולין לפרנסו אין גבאי העיר חייבין לפרנסו אע״ג דקרובים גם כן נותנין בכיס ונראה דלק״מ דודאי אם ידוע שהבן או קרוביו א״א להתפרנס ממעשה ידיהן אזי צריכין להאכילן שלא ימותו ברעב אלא דעד שיגדלו מסתמא אין להם שום עסק ומשא ומתן מש״ה כופין אותו שיפרנסם משא״כ לאחר שיגדלו יכול האב למימר שיתפרנסו ממעשה ידיהן או ישאלו על הפתחים אבל אם ידוע שא״א להן להתפרנס בשום צד על זה קאמר התם בי״ד שהאב מחויב יותר משאר עשירים או קופה של צדקה. ובזה נתיישב דל״ת אהא דכתב רבינו לקמן בסימן ע״ב בשם הרמב״ם ז״ל הבת אצל האם לעולם כיצד היה האב ראוי לצדקה מוציאין ממנו בע״כ וזנין אותה כו׳ דמדכתב לעולם משמע אפילו לאחר שכבר גדלה וה״ט משום דשם בבת איירי ודרך הבנות להיות כל כבודה פנימה מש״ה מחויב לפרנסה דרך צדקה יותר אפי׳ לאחר שגדלה ואף שכתב שם אפי׳ לאחר ששה שנים יש לומר דאאצל אמה קאי ומיהו אינו מוכרח די״ל מ״ש לעולם ג״כ אאצל אמה קאי ולא שיהא האב מחויב לפרנסה לעולם אלא לאחר שתתגדל תתפרנסה ממעשה ידיה והיא אצל אמה ודו״ק:
(א) ומשש (ואילך אף אם היא חולנית וגרוע מבת שש אפ״ה לא כפינן אא״כ הוא אמוד הגמ״ר בקידושין דף תרס״ד עד שיהיו גדולים פי׳ עד שיביאו שתי שערות כ״פ):
(ב) ואם אינו רוצה כו׳ לא קאי אדלעיל אבנים קטנים עד שש דאז כופין לזון אפילו אינו אמוד כדאיתא בפרק אע״פ אלא דוקא אבנים גדולים משש ואילך קאי ומשום תקנת אושא כו׳ ולא התקינו אלא כה״ג להכלימו אם לא ירצה מ״ו:
(ג) גרוע מעוף טמא לשון הגמ׳ דמכריזין עליו האי ״עורבא בעי בני והאי גברא לא בעי בני ונראה דהרמב״ם ורבינו דקדקו לכתוב עוף טמא משום דעוף טמא הוא אכזר שהרי הוא דורס ואוכל:
(ד) אבל אם הוא אמוד כו׳ עיין בדרישה:
(א) חיייב אדם וכו׳ מימרא ס״פ אע״פ ומשמ׳ התם דמכלל מזונות האשה הן דקתני ומוסיפין לה על מזונותיה בשביל הקטן אלמא דין אחד להם ומש״ה כתב הר״ם דזכו במזונותיהם אפילו יש להם להתפרנס משלהם דומיא דמזונות האשה עיין במ״ש הרא״ש פרק נערה משמו וכן נראה מלשון הרמב״ם פי״ג שכתב וז״ל כשם שחייב אדם במזונות אשתו כך הוא חייב במזונות בניו ובנותיו הקטנים עד שיהיו בני שש שנים עכ״ל משמע דכי היכי דחייב במזונות אשתו אעפ״י שאינו אמוד וגם האשה יש לה להתפרנס משלה כך הוא חייב במוונות בניו וכו׳ וכ״כ הר״ן ס״פ אעפ״י דמדין מזונות אמן נגעו בה דכיון שהם נגררים אחריה אי אפשר להעמיד עצמה שלא תזון אותם ולהכי נראה להר״ן דדוקא בשאמן קיימת אלא שלא ראה לראשונים שאמרו כן ע״ש וכל זה סעד והסכמה לדינו של הר״ם מרוטנבורג ז״ל:
(ב) ומ״ש ומשש ואילך מצוה וכו׳ כלומר עד שש ושש בכלל חייב לזונם אפילו אינו אמוד וכייפינן ליה אם אינו רוצה ואפי׳ אם יש להם להתפרנס משלהם אבל אחר ו׳ אינו חייב ולא כייפינן ליה אם אינו רוצה כיון שאינו אמוד אלא מצוה איכא וכו׳ ונראה דהיינו דוקא כשאין להם להתפרנס משלהם אבל יש להם להתפרנס אין מפצירין בו ואצ״ל דאין מכלימין אותו והכי משמע מדמכלימין אותו ומכריזין עליו עורב בעי בני והאי גברא לא בעי בני א״נ יארוד ילדה ואבני מתא שדיא משמע דומיא דבני עורב ויארודין דאין להם להתפרנס משלהן וכן מ״ש דאם הוא אמוד לוקחין ממנו בע״כ משום צדקה היינו נמי כשאין להם להתפרנס משלהן ופשוט הוא:
רמב״ם אישות י״ב:י״ד, רמב״ם אישות י״ב:י״ד-ט״ו, רמב״ם אישות י״ב:ט״ו, רמב״ם אישות כ׳:א׳, רמב״ם מתנות עניים ז׳:י׳, רמב״ם מתנות עניים י׳:ט״ז
(א) מימרא דרב׳ עולא רבא וכו׳ כתובות דף ס״ה ע״ב
(ב) טור בשם הר״מ מרוטנבורג וכ״כ אביו הרא״ש שם בפ״ד דכתובות
(ג) מימרא דרבי אילעא וכו׳ באוש׳ התקינו וכו׳ שם וכ״כ התוספת שם
(ד) מעובדא דלקמיה דרב יהודה שם
(ה) מעובדא דלקמיה דרב חסדא שם
(ו) מסקנת הגמ׳ מעובד׳ דרב דכפייה לרב נתן וכו׳
(א) חייב אדם לזון – אפי׳ אינו אמוד.
(ב) כתקנת חכמים – בטור כתב כיון שתקנת חכמים (היא) זכו במזונותיהם כולי קשה מאי ראיה הי׳ דלמא תקנת חכמים היתה כך דוקא באין להם להתפרנס. וי״ל דתקנת חכמים באשתו היה פשיטא אפי׳ ביש לה להתפרנס דבשטר כתובה כתב סתם ואנא אפלח כו׳ בלא תנאי א״כ בפרנסת הבנים ג״כ כן דחד תקנה להם פשוט דגם מלבושין הווין בכלל.
(ג) ומכלימין אותו מבואר ברש״י פ׳ נערה שש״ץ מכריז ע״ז האיש כמ״ש כאן.
(ד) אבל לא כופין להשיא אבל מצוה עכ״פ יש כמ״ש בסי׳ א׳ דבגמ׳ איתא המשיא בניו סמוך לפירקן עליו הכתוב אומר וידעת כי שלום אהלך.
(א) חייב אדם לזון. ויורדין לנכסיו אם אין רוצה לזון אותם ברצונו לא נתבאר אם די שנותן להם במזונות כל דהו או שצריך לזון אותם כשם שהוא זן את אשתו והם עולים עמה וע׳ בר״ן שכ׳ שמדין מזונות אמן נגעו בהם היה משמע קצת שצריך לזון אותם במזונות שנותן לאמם אבל להרא״ש בדין הבא על הפנויה ס״ס זה שאע״פ שאינו חייב במזונות שלה חייב הוא במזונות בנו הנולד ממנה משמע קצת שאין הבן נגרר אחר אמו וע׳ בסי׳ ע״ג ס״ו גבי כסות ה״ה מזונות ועיין לקמן סי׳ קי״ד ס״ז ועיין בתשו׳ הרב מהר״ם מלובלין סי׳ ע״ט אם חיוב זה נוהג ג״כ לאחר מיתה טוענין הקטנים שקודם חלוקה יתנו להם מזונות עד שש ואחר כך יחלוקו הנכסים בשוה:
(ב) אבל לא כופין להשיא בנותיו וכו׳. הל׳ מגומג׳ והכוונה דאין כופין על פרנסה כמו שכופין על צדקה אבל כופין שיתן לה בעל ואם ימצא מי שיקח אותה ערומה הרשות בידו ואם לא ימצא מי שיקח אותה בחנם יתן לה פרנסה בצמצום כדי שיקח אותה מי שיהיה אבל מצוה הוא ליתן נדן הראוי כדי לזוגם להגון לה וכבר כתבתי מזה לעיל בסי׳ נ״ז:
(א) חייב אדם לזון. אפי׳ אינו אמוד וכ״כ בט״ז ואין זנין אותה לפי עשרו כמ״ש בסי׳ ע״ג לענין כסות, וחייב לזון אותם אפי׳ אם אמם מתה ולא כר״ן ואם האב מת והניח בנים קטנים וגדולים חולקים בשוה וא״צ לפרוע להם מזונות עד שיהיו בני שש כי חיוב זה לזון אותם עד שיהיו בני שש אינו מוטל אלא על אביהן כל ימי חייו ולא אחר מותו וע׳ תשו׳ מהר״מ מלובלין סי׳ ע״ט:
(ב) זנן כתקנת חכמים. היינו כשאין להם ממון אבל אם יש להם ממון אין שום חיוב עליו וכ״כ ב״ח:
(ג) מוציאים ממנו כו׳ עד שיגדלו. בדרישה הקשה למה כ׳ דחייב ליתן להם עד שיגדלו הא אפי׳ אחר שיגדלו חייב לזון אותם בתורת צדקה לא יהא אלא קרוב אחר וכמ״ש בי״ד סי׳ רכ״א ותירץ עד שיגדלו מסתמ׳ חייב לזון אותם כי עד שיגדלו מסתמ׳ אין בידם להתפרנס את עצמן אבל אחר שיגדלו אפשר שיתפרנסו את עצמן ממ״י וב״ח בק״א הביא דברי דרישה והקשה עליו ול״ד וע״ש וברי״ו משמע אחר שיגדלו חייב לזון אותם בתורת צדקה כשאר קרוביו אבל עד שיגדלו יש להם יתרון יותר משאר קרוביו וע׳ בי״ד שם מבואר דיורדים לנכסיו לגבות והיינו בפניו דוק׳ כן ה״נ דוק׳ בפניו יורדים לנכסיו ולגבות שלא בפניו יתב׳ בסמוך:
(ד) אבל לא כופין להשיא. עיין בהג״מ מבואר דכופין אותו להשיאן אבל אין כופין אותו כמה נדוני׳ שיתן להן דאין חיוב עליו רק להשיאן ועישור נכסי׳ לא תקנו חז״ל כשהוא חי ובתשו׳ רש״ך ס״ב סי׳ קפ״א כתב דכופין לסיוע לנדן קרוביו וע׳ במהרי״ק שורש קמ״ח:
(א) ובנותיו – אפילו אינו אמוד ואין זנין אותם לפי עשרו כמ״ש סימן ע״ג סעיף ו׳ לענין כסות. וחייב לזון אותם אפילו אם אמם מתה. ואם האב מת והניח בנים קטנים וגדולים חולקים בשוה וא״צ לפרוע להם מזונות עד שיהיה בני שש כי חיוב זה לזון אותם עד שיהי׳ בני שש אינו מוטל אלא על אביהן כל ימי חייו ולא אחר מותו. מהר״ם מלובלין סי׳ ע״ט. ומהריב״ל ח״ב סי׳ כ׳: ומהר״י ווייל בלקוטיו סי׳ י״א כתב היכא דאין לו לתינוק חייבין היורשים לזונו. האם אינה חייבת במזונות בניה הקטנים מהר״י ווייל שם:
(ב) חכמים – היינו כשאין להם ממון אבל אם יש להם ממון אין שום חיוב עליו ב״ח ב״ש:
(ג) שיגדלו – בדרישה הקשה למה עד שיגדלו הא אפי׳ אחר שיגדלו חייב לזון אותם בתורת צדקה לא יהא אלא קרוב אחר כמ״ש בי״ד סי׳ רנ״א עיין ב״ש בה״י וכנה״ג דף ל״ז ע״א סעיף ה׳:
(ד) בנותיו – הלשון מגומגם והכוונה דכופין אותו להשיאן אבל אין כופין אותו כמה נדוני׳ שיתן להם דאין עליו חיוב רק להשיאן ועישור נכסיו לא תקנו חז״ל כשהוא חי בתשובת רש״ך ח״ב סי׳ קפ״א כ׳ דכופין לסיוע לנדן קרוביו ועיין במהרי״ק שורש קמ״ח:
(א) אפי׳ יש כו׳ – הרא״ש פ״ד סי״ד:
(ב) בתקנת חכמים – צ״ע:
(ג) אבל לא כו׳ – ר״ל ליתן כמש״ו מ״מ כו׳ רק שישיאן ר״ל דלזה כופין וכן מבואר שם:
(ד) ואע״פ כו׳ – שם כ״ב ב׳ קדושין למ״ד ב׳:
(א) סי׳ ע״א ב״ש אות א׳ ולא אחר מותו. נ״ב וכ״כ להדי׳ בתשובת מהריב״ל ס״ב סי׳ כ׳:
(א) לזון בניו ובנותיו – עיין בתשו׳ חוט השני סי׳ ח׳ שכ׳ דבני בנים אינם כבנים לענין זה וכ״ש בני בנות רק מדין צדקה מחוייב ליתן להם (עי׳ ביו״ד סי׳ רנ״א) ואם יש כאן אבי האם ואחי האב החיוב מוטל יותר על אחי האב שענין המזונות תולים יותר בירושה וראיה מדאמרינן פ׳ החולץ וליתבעי ליה ליורשים ולא קאמר לקרובים ע״ש:
(ב) ובנותיו – עבה״ט ומ״ש וחייב לזון אותם אפילו אם אמם מתה ע׳ בזה במל״מ פי״ב מה״א דין י״ד ובהגה שם:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זחלקת מחוקקבית שמואלבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(ב) מִי שֶׁהָלַךְ לִמְדִינַת הַיָּם וְהִנִּיחַ בָּנָיו כָּאן, מוֹכְרִים מִנְּכָסָיו לְפַרְנָסָה עַד שֶׁיִּהְיוּ בְּנֵי שֵׁשׁ; אֲבָל מִבְּנֵי שֵׁשׁ וָמַעְלָה, אֵין זָנִין אוֹתָם מִנְּכָסָיו. {הַגָּה: וְיֵשׁ אוֹמְרִים הַיְנוּ דַּוְקָא שֶׁלֹּא הִתְחִיל לְזוּנָן אַחַר שֵׁשׁ, אֲבָל הִתְחִיל לְזוּנָן, נִזּוֹנִין מִנְּכָסָיו, דְּוַדַּאי נִיחָא לֵהּ בְּהָכִי (מָרְדְּכַי פֶּרֶק נַעֲרָה בְּשֵׁם ר״י). וְיֵשׁ אוֹמְרִים אִם אָמוּד, זָנִין אוֹתָן בְּכָל עִנְיָן, מִשּׁוּם צְדָקָה (כָּךְ מַשְׁמַע בַּטּוּר).}
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חבאר הגולהחלקת מחוקקבית שמואלבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
(ד) ומה שכתב ואם הלך למ״ה והניחם כאן מוכרים מנכסיו לפרנסם עד שיהיו בני שש וכו׳ אבל מי שנשתטה מפרנסין אשתו מנכסיו וכו׳ שם (מח.) אמר רב חסדא אמר מר עוקבא מי שנשתטה ב״ד יורדין לנכסיו וזנין ומפרנסים את אשתו ובניו ובנותיו ודבר אחר א״ל רבינא לרב אשי מ״ש מהא דתניא מי שהלך למ״ה ואשתו תובעת מזונות ב״ד יורדין לנכסיו וזנין ומפרנסים את אשתו אבל לא בניו ובנותיו ולא דבר אחר א״ל ולא שאני לך בין יוצא לדעת ליוצא שלא לדעת מאי דבר אחר אמר רב חסדא תכשיט ורב יוסף אמר צדקה מ״ד תכשיט כ״ש צדקה מ״ד צדקה אבל תכשיט יהבינן לה דלא ניחא ליה דתינוול ופרש״י אבל לא בניו ובנותיו. שאינו חייב במזונותיהם בחייו: ולא שאני לך וכו׳. יוצא מן המקום לדעת היה בידו לצוות על מזונות בניו ובנותיו ואשתו ולא צוה גילה דעתו שאינו רוצה לזון הילכך אשתו דמחייב לה בתנאי כתובה אשתעבוד נכסיה בניו ובנותיו לא אבל נשתטה דיצא מן העולם שלא לדעת מסתמא ניחא ליה שיזונו בניו ובנותיו משלו: תכשיט. בשמים של אבקת רוכל שהנשים מתקשטות בהם ועיין שם במרדכי והרמב״ם כתב בפי״ב מהלכות אישות כשם שב״ד מוכרים למזון האשה שהלך בעלה כך מוכרין למזון בניו ובנותיו כשהן בני שש שנים או פחות אבל יתר על שש אין זנין אותן מנכסיו שלא בפניו אע״פ שהוא אמוד וכן מי שנתנוהו בקולר או נשתטה ב״ד יורדין לנכסיו וזנין אשתו ובניו ובנותיו שהן בני ששה שנים או פחות ומפרנסין אותם ע״כ ומה שהוקשה לרבינו בדבריו כבר הרגיש בו הרב המגיד ויישבו שכ׳ וז״ל ויש לשאול שנראה מדבריו שהבני׳ שהם יותר על שש אין זנין אותם מנכסי מי שנשתטה ודינו שוה למי שהלך למ״ה ובגמרא חלקו בהם בפירוש ואין שם בזה שום מחלוקת והתשובה שרבינו לא כתב במי שנשתטה אלא במי שמוציאין מנכסיו בין שהוא אמוד בין שאינו אמוד והוא בקטנים עד שש ובזה הושוו מי שנשתטה ומי שהלך למ״ה אבל בגדולים מבן שש והוא אמוד לא דבר רבינו בכאן ובזה חלוק מי שנשתטה ומי שהלך למ״ה וסמך לו רבינו על מ״ש בסוף הלכות נחלות שמי שנשתטה שפוסקין צדקה על ממונו ולא יהיו בניו הגדולים על ו׳ פחותים מאחר וכבר ביאר רבינו למעלה שהן ניזונין משום צדקה וכ״ש שמוציאין ממנו צדקה וזנין בניו וזה ברור כנ״ל עכ״ל:
כתב הר״ן מצאתי בהלכות ישנות הילכך לגבי מי שנשתטה עבדינן הא והא ולגבי מי שהלך הא והא לא עבדינן כרב חסדא דרבינו הוא לגבי רב יוסף ואף הרמב״ם כתב בסוף הלכות נחלות ומי שנשתטה או נתחרש ב״ד פוסקין עליו צדקה אם היה ראוי ולא ידעתי למה דלרב חסדא דאמר תכשיט נהי דאברייתא קאי איפשר דדבר אחר דאמר מר עוקבא גבי נשתטה ה״נ מפרש ליה אתכשיט שמענו אבל צדקה מנין עכ״ל כתוב בתשובת הרשב״א סימן תתקפ״ח שנשאל על איש שנשתטה והמעות ביד קרובי האשה עדיין אם נאמר תזון היא מן הנכסים והוא מן התמחוי או אם מוציאים ב״ד מידם והשיב דמוציאין דא״א לגבות היא כתובתה כל שהוא אינו יכול לגרש אלא נזונין היא ובעלה ובניהם בת גדולה שהיא חולנית ותובעת מאביה שיפרנסנה כי גרעה מקטנה וגם תובעת שישיאנה עיין בהגהות מרדכי דקידושין:
מדברי הרא״ש בתשו׳ כלל י״ז סימן ז׳ נראה בהדיא דמי שבא על הפנויה וילדה ממנו בן או בת חייב לזונם וכ״כ הריב״ש בתשובה סי׳ מ״א ומיהו כתב דה״מ כשהוא מודה שהולד ממנו אבל אם אינו מודה בכך אפי׳ נודע שבא עליה והיא טוענת ברי שהיא מעוברת ממנו כיון שאינו מודה לה בזה הרי אפשר שנתעברה מאחר דכי היכי דאפקרה נפשה לגביה אפקרה נפשה לגבי אחרינא
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) וכתב המרדכי פרק נערה ע״א פי׳ ר״י דוקא בשלא התחיל האב לזונן אחר ו׳ אבל אם התחיל לזונן בניו ובנותיו ניזונין מנכסיו דודאי בהכי ניחא ליה כיון שהתחיל לזונן:
(ג) וז״ל שם אף אם היא חולנית וגרע מבת שש אפ״ה לא כפינן ליה אא״כ אמוד לצדקה לפרנסה אלא מכלימין ודוקא במזונות וכן להשיאה לא כפינן ליה אפי׳ אם אמוד לצדקה לפרנסה אין כופין כמה ליתן ומ״מ כתב שם דמצוה ליתן לבתו הרבה נדוניא כו׳ וע״ש שהאריך בתשובה וכ״כ בתא״ו נתיב ב״ב ח״ד:
(ה) ואם הלך למ״ה כו׳ מוכרים מנכסיו נראה דאפילו בתוך שלשה חדשים מיד מוכרים דהכא לא שייך לומר חזקה אין אדם מניח ביתו ריקן דאם אנו רואין שאין בביתו כלום ימותו ברעב דמי יפרנסם ואין זה דומה לאשה שגדולה היא ויכולה לפרנס את עצמה וק״ל:
(ו) אם היה רוצה כו׳ ודוקא שאינו אמוד אבל אמוד (וזה שלא כדעת הרמב״ם אף לפי מ״ש עליו המ״מ כמ״ש בסמוך כ״פ) אף שלא בפניו יורדים לנכסיו כ״כ הר״ן עיין בפרק נערה:
(ג) ואם הלך למ״ה וכו׳ בפרק נערה אמר רב חסדא אמר מר עוקבא מי שנשתטה ב״ד יורדין לנכסיו וזנין ומפרגסין את אשתו ובניו ובנותיו ודבר אחר א״ל רבינא לרב אשי מ״ש מהא דתניא מי שהלך למ״ה ואשתו תובעת מזונות ב״ד יורדין לנכסיו וזנין ומפרנסין את אשתו אבל לא בניו ובנותיו ודבר אחר א״ל ולא שאני לך בין יוצא לדעת ליוצא שלא לדעת מאי ד״א א״ר חסדא תכשיט ורב יוסף אמר צדקה מ״ד תכשיט כ״ש צדקה מ״ד צדקה אבל תכשיט יהבינן לה דלא ניחא ליה דתינוול והדבר פשוט דברייתא דתני אבל לא בניו ובנותיו במשש ואילך קתני דאילו בני שש או פחות חייב במזונותיהם כשם שהוא חייב במזונות אשתו אלא ודאי דביותר משש קאמר ומשמע דאפילו הוא אמוד אין יורדין לנכסיו לזונן ביותר מבני שש דכיון דאין בדין לכופו אלא מתורת צדקה ושלא בפניו אין מקום לכופו שהרי אינו לפנינו ומשום הכי קתני אבל לא ד״א דלד״ה צדקה לא דאין לנו לירד לנכסיו שלא בפניו וכ״כ הר״ן בפרק נערה ע״ש רשב״א ורב האי גאון וע״ש אבל בנשתטה זנין בניו ובנותיו אפי׳ ביותר משש בין אמוד ובין שאינו אמוד דמסתמא ניחא ליה ואע״ג דצדקה לא מ״מ מזון בניו ובנותיו שאני וכך היא דעת רבינו שכתב במי שהלך דמבני שש ומעלה אין זנין ולא חילק בין אמוד לשאינו אמוד דאלמא דאפילו באמוד נמי אין זנין וגם לא כתב דנותנים לאשתו במה שתתקשט דפסק כמ״ד תכשיט לא וכ״ש צדקה דלא ובמי שנשתטה כתב בסתם דמפרנסין לפניו ובנותיו אפילו יתירים משש ומשמע אפילו אינו אמוד דמסתמא ניחא ליה ולאשתו כתב דנותנין לה במה שתתקשט כמ״ד תכשיט אבל צדקה לא: ודע דבסוף כתובות פרכינן לשמואל דאמר מי שהלך למ״ה ולא שמעו בו שמת דאין פוסקין לה מזונות מהך ברייתא דתני במי שהלך דזנין ומפרנסין לאשתו וההיא בלא שמעו בו שמת דאי שמעו בו שמת אפי׳ לבניו ובנותיו נמי זנין ומפרנסין א״ר ששת במשרה את אשתו ע״י שליש א״ה בניו ובנותיו נמי כשהשרה לזו ולא השרה לזו מאי פסקא אלא א״ר פפא כששמעו בו שמת בעד אחד וכו׳ וכתבו התוס׳ בפ׳ נערה דלאוקימתא דרב ששת משמע דבמי שהלך אין זנין לבניו משום דקודם שיצא לא היה משרה אותם ע״י שליש אבל אם היה משרה אותם גם אנו היינו זנין אותם כיון דניחא ליה ולפי זה צ״ל ההיא דנשתטה דזנין בניו אפילו לא היה משרה אותם מתחלה ואין נראה לר״י דאם לא היה משרה אותם מתחילה ע״י שליש ולא פרנסם אמאי מפרנסין אותם אלא ודאי איירי שהיה מפרנסם קודם וכן ההיא דמי שהלך למ״ה מדפריך מינה אההיא דנשתטה ובפרק בתרא דמוקי לה במשרה אשתו ע״י שליש אבל לא בניו ובנותיו היינו בשעה שהלך הניח מעות ביד שליש לפרנס אשתו ולא הניח לפרנס בניו אבל קודם שהלך היו כולם ניזונין משלו עכ״ל וכל זה כתב המרדכי פ׳ נערה וקשיא לי טובא דמי דחקם לפרש כך דפשוטו נראה דההוא דמי שנשתטה דזנין בניו ובנותיו ודאי לא מיירי אלא כשהיה מפרנסם מקודם וההיא דמי שהלך כשלא היה מפרנסם מקודם וכדמוקי לה בפרק בתרא ומאי דפרכינן להו אהדדי בפרק נערה לאו מבניו ובנותיו פרכינן דהך לא הוה פירכא כלל אלא ממאי דתני בנשתטה דנותנין לה ד״א ובמי שהלך קאמר אבל לא ד״א ופרקינן עליה ולא שאני לך בין יוצא לדעת ליוצא שלא לדעת דביוצא לדעת מסתמא לא ניחא ליה מדלא ציוה שיתנו כך וכך לד״א וביוצא שלא לדעת מסתמא ניחא ליה מיהו בלאו הכי צריך לפרש במי שהלך דאשתו השרה ע״י שליש ובניו היו סמוכין על שלחנו ולא השרה אותם ע״י שליש כמו שפי׳ רבינו שמשון עיין בתוס׳ פרק בתרא בד״ה מאי פסקא ולפיכך נראה ודאי דחלוק זה אמר דבמי שהלך אע״פ שהיה ג״כ מפרנס לבניו ולבנותיו וסמוכין על שלחנו מ״מ כיון שבשעה שהלך השרה אשתו ע״י שליש ולא השרה לבניו אין בניו ניזונין מנכסי אבל אכתי איכא לתמוה דהא לא איצטריכא לן לההוא אוקימתא דרב ששת במשרה את אשתו ע״י שליש אלא כי היכי דלא תקשה לשמואל וכיון דאיפסקא הילכתא כרב דאפילו בלא שמעו בו שמת נמי פוסקין לאשת איש א״כ הך ברייתא כפשטא היא דלא השרה כלל ע״י שליש ולאשתו פוסקין מזונות ולבניו אין פוסקין ומש״ה פריך עליה מההיא דנשתטה פרק נערה ופרקינן ולא שאני לך בין יוצא לדעת ליוצא שלא לדעת וכן הוא משמעות הפוסקים שלא כתבו להך פירוקא דרב ששת דלאו אליבא דהילכתא הוא אכן התוספות והמרדכי קשיא להו דסוף סוף כיון דרב ששת מוקים לההיא שהלך במשרה אשתו ע״י שליש ולבניו לא השרה א״כ מאי פריך אנשתטה דמיירי בשהיה זן בניו ומפרנסם קודם שנשתטה ואילו מי שהלך איכא לאוקמי בשלא היה מפרנסם אלא צ״ל מדפריך להו אהדדי אלמא דמי שהלך נמי מיירי שהיה מפרנסם וסמוכין על שולחנו אלא דבשעה שהלך השרה את אשתו ע״י שליש ולא השרה לבניו:
(ז) מברייתא שם דף מ״ה ע״א וכפרש״י שם
(ג) אבל מבני שש ומעלה. לא ביאר בדבריו אם דוקא במי שאינו אמוד ואף על גב דגם בפניו אין יורדין לנכסיו רק מכלימין ומכריזין עליו ה״א דשלא בפניו עדיף טפי דמסתמא אמרי׳ אם הי׳ כאן לא הוי גרע מעוף טמא וכל זמן שלא נשמע בפי׳ שאינו רוצה לזון מחזקינן ליה בחזקת רחמן קמ״ל דלא יורדין לנכסיו אבל באמוד יורדין לנכסיו בתורת צדקה אף שלא בפניו אבל הרמב״ם כתב להדיא פ׳ י״ב מה״א אף על פי שהוא אמוד משום דבגמ׳ בכתובות דף ק״ז ע״א אמרו מי שהלך למד״ה ב״ד יורדין לנכסיו וזנין לאשתו אבל לא בניו ובנותיו ולא דבר אחר מאי ד״א רב חסדא אמר תכשיט רב יוסף אמר צדקה ולכ״ע צדקה לא ובתכשיט פליגי וכבר כתב הרמב״ם דאין נותנין לה תכשיט וכ״ש צדקה:
(ד) דודאי ניחא ליה בהכי. התו׳ פ׳ נערה דף מ״ח בד״ה ולא שאני לך כתבו בשם ר״י דמיירי דקודם שהלך למד״ה היה ניזונים בניו ובנותיו משלו אפ״ה אין זנין אותם מנכסיו דאל״כ אף בנשתטה אין זנין בניו אם הוא לא היה מפרנסם וכן הוא בספר אגודה וכ״כ התו׳ דף ק״ז ע״א בשם ר׳ שמשון בד״ה מאי פסקה דמיירי דבניו היו סמוכין על שלחנו ואפ״ה אין זנין בניו הואיל ויצא לדעת ובמרדכי פרק נערה דף תקל״ט ע״ב כתב בתחלה מי שהלך למד״ה וכו׳ ב״ד זנין ומפרנסין לאשתו אבל לא לבניו פי׳ ר״י דההוא מוקמה לה בפ׳ בתרא בשלא היה משרה (ע״י אפטרופס) בניו ובנותיו מתחלה לזונם שאם היה משרה מתחלה בניו ובנותיו נותנין מנכסיו כיון דניחא ליה וכו׳ וי״מ דאדרבה דההיא מי שהלך למד״ה מתחלה היו סמוכים על שלחנו וכו׳ אפ״ה אין זנין והמעיין בתו׳ הנ״ל שהבאתי ובספר אגודה יראה שהוא ט״ס במרדכי ובתחלה צריך להיות י״מ כו׳ ולבסוף צ״ל פי׳ ר״י דאדרבה וכו׳ כמו שהוא בתו׳ וכמו שפי׳ ר׳ שמשון הנ״ל והרב העתיק בשם ר״י כפי אשר מצא בדברי המרדכי ולא שת לבו דדעת ר״י הוא להיפך במסקנא:
(ה) אם אמוד זנין אותו בכל ענין. זה הוא דעת הר״ן אך הרב לא החליט דעתו ועיין שם בדף תפ״ו ובדף תפ״ז ועיין בכ״מ סוף הלכות נחלות:
(ה) עד שיהיו בני שש. כתב בפרישה דחייב לזון אותם אפי׳ תוך ג״ח הראשונים שהלך אף על גב לאשה אין נותנין מזונות ג״ח הראשונים שאני אשה דאפשר לזון ממ״י לפ״ז אם יש להם מדידהו ואפשר לזון אותם משלהם אין זנין אותם ג״ח הראשונים ולכאורה לא משמע כן בש״ס דהא משמע מלשון הש״ס דודאי אין אדם מניח ביתו ריקם ומניח מזונות על ג״ח ואין ספק בדבר א״כ אפי׳ ליתומים ג״כ אין נותנים להם תוך ג״ח הראשונים גם משמע באשה אין נותנים לה מזונות תוך ג״ח אפי׳ אם היא אינה בת מלאכה, ואם הם יותר משש אין חייב לזון אותם אפי׳ הם חולה וגרע טפי מקטן פחות מבן שש מ״מ אין חיוב עליו כיון שהם יותר משש הג״מ:
(ו) אבל מבני שש ולמעלה וכו׳. יש בזה ג׳ שיטות לרמב״ם אם הלך מדעתו למ״י אין זנין אותם כשהם יותר משש אפילו אם הוא אמוד דס״ל דאין יורדים לנכסיו שלא בפניו ליטול ממנו צדקה ואם הוא נשתטה כתב הרמב״ם סוף ה׳ נחלות דנותנין צדקה מנכסיו לכן זנין את בניו מנכסיו כשהוא אמוד בתורת צדקה ואם הוא אינו אמוד י״ל דלא ניח׳ ליה כן הוא לשיטות הרמב״ם לפי מ״ש הר״ן והמגיד, והטור ס״ל כשהלך מדעתו כרמב״ם ואם הוא נשתטה ס״ל דאמרי׳ מסתמ׳ ניח׳ ליה לזון לבניו אפי׳ אם הוא אינו אמוד ונראה דהמחבר נמי ס״ל כן לכן כתב בסעיף זה מי שהלך למ״י אין זנין וכו׳ משמע אפילו אם הוא אמוד ובסעיף ג׳ כתב אם הוא נשתטה מפרנסים לבניו משמע אפי׳ אם הוא אינו אמוד והר״ן ס״ל אם הוא נשתטה כהטור ואם הלך מדעתו ס״ל אם הוא אמוד נחתינן לנכסיו ליטול ממנו צדקה והיינו הי״א שהביא בהג״ה, ומה שמציין וכן משמע מהטור לית׳ אלא דברי הר״ן הוא מיהו רוב פוסקים ס״ל אפי׳ ליתן מזונות לבניו אין יורדים לנכסיו שלא בפניו גם הר״ן לא החליט את זאת לירד לנכסיו לכן נראה עיקר אפי׳ אם הוא אמוד אין זנין לבניו שלא בפניו:
(ז) וי״א היינו דוק׳ וכו׳. כן הוא במרדכי מיהו תו׳ פ׳ נערה כתבו דר״י חולק על סבר׳ זו וס״ל כל הסוגי׳ איירי דוק׳ כשהיה נתן להם מזונות קודם לכן אז אמרי׳ אם הוא נשתטה מסתמ׳ ניח׳ ליה ליתן להם מזונות כיון שזנה אותם תמיד אבל אם הלך למ״י לדעת ולא צוה ליתן להם מזונות לא ניח׳ ליה אף על פי שנתן להם מזונות קודם לכן וע׳ בח״מ:
(ה) מנכסיו – אפי׳ הוא אמוד אין זנין לבניו לשלא בפניו ח״מ ב״ש:
(ו) בהכי – מיהו תוס׳ פ׳ נערה דמ״ח בד״ה ולא שאני לך וכו׳ כתבו דר״י חולק וס״ל דסבר׳ זו מהני דוק׳ בנשתטה אבל אם הלך למד״ה לדעת ולא צוה ליתן להם מזונות לא ניחא ליה אפי׳ נתן להם מזונות קודם לכן ע׳ ח״מ:
(ה) וי״א כו׳ – עתו״ס שם ד״ה ולא שאני כו׳ וכ״כ במרדכי סי׳ רכ״ה:
(ו) וי״א אם כו׳ – הר״נ ע״ש שכ׳ קרוב לומר כו׳ אבל ברמב״ם פי״ב כ׳ אפי׳ אמיד וכמו דאמיד לא כפינן ליה אלא מתורת צדקה ולא מחייבינן ליה בצדקה כה״ג כמש״ש ועמש״ל סי׳ ע׳ ס״ו:
(ג) אותם מנכסיו עבה״ט ועיין בס׳ בית מאיר שכתב דמ״מ שוכרין מלמד לבניו מנכסיו אפי׳ אינו אמוד ע״ש:
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חבאר הגולהחלקת מחוקקבית שמואלבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובההכל
 
(ג) מִי שֶׁנִּשְׁתַּטָּה, מְפַרְנְסִים מִנְּכָסָיו בָּנָיו וּבְנוֹתָיו, אֲפִלּוּ הֵן יְתֵרִין עַל שֵׁשׁ, עַד שֶׁיִּגְדְּלוּ.
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זחלקת מחוקקביאור הגר״אעודהכל
רמב״ם אישות י״ב:י״ז
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) וכ״כ המ״מ פי״ב דאישות ובהר״ן פרק נערה דף תפ״ז ע״ב כתב דבנשתטה מפרנסים אותה אפילו בלא אמוד וכיוצא לדעת דוקא באמוד אף לאחר שש:
(ה) ומדברי הר״ן שכתבתי ריש סי׳ זה משמע דאינו חייב לזונם אלא אגב אמן שהיא אשתו:
(ז) ונותנין לה במה שתתקשט רצה לומר אף שבמי שהלך בעלה למ״ה כתב לעיל (בסי׳ ע) דאין נותנין לה לצורך קישוטין לזו נותנין (אבל מי שנשתטה כו׳ מפרנסין בניו כו׳ ול״ד למי שהלך למדינת הים התם כיון שיצא לדעת היה לו לצוות אבל נשתטה יצא מן העולם שלא לדעת אמרינן מסתמא ניחא כו׳ כ״פ):
(ח) והרמב״ם כתב דבשניהם ר״ל ההולך למ״ה ומי שנשתטה וכתב מ״ו בזה לא דק דדעת הרמב״ם דוקא באינו אמוד שוים שניהם אבל באמדו מי שנשתטה אפילו יותר מבני שש זנין מנכסיו כן פירש ה״ה וכן פירש הר״ן בפרק נערה ע״ש עכ״ל. וכ״כ ב״י וע״ש שהביא דברי הרמב״ם וה״ה שמפרש דברי הרמב״ם דלא קשה עליו ול״מ:
(ד) והרמב״ם כתב דבשניהם אין מפרנסין לבניו מבני שש ומעלה אפילו אם הוא אמוד ואינו נ״ל אלא כמ״ש מה שהבין רבינו דהרמב״ם סובר דדין שניהם שוה הוא ממ״ש תחלה דין מי שהלך דביתר על שש אין זנין אותם מנכסיו ושלא בפניו אע״פ שהוא אמוד ואח״כ כתב וכן מי שנשתטה ב״ד יורדין לנכסיו וזנין אשתו ובניו ובנותיו שהם בני שש או פחות ומפרנסין אותן עכ״ל דמדכתב וכן משמע דשניהם שוין בדין ולפי הבנה זו ודאי דקשה טובא דבגמרא איתא להדיא דאין דיניהם שוין וכדקמשני ולא שאני לך בין יוצא לדעת ליוצא שלא לדעת אבל הדבר ברור כמו שפי׳ ה׳ המגיד דלא כתב הרמב״ם בהלכות אישות וכן מי שנשתטה וכו׳ אלא דשניהם שוין בקטנים עד שש ושש בכלל ולא יותר דמוציאין מנכסיו בין אמוד בין אינו אמוד אבל ביותר משש לא דיבר הרמב״ם כלל במי שנשתטה היאך דינו כי כבר כתב בהלכות נחלות שפוסקין צדקה על ממונו ולא יהו בניו היתירים על שש פחותים מאיש נכרי שפוסקין לו צדקה מממונו והשתא ביותר משש אין דיניהם שוה דבמי שהלך ואין פוסקין צדקה מממונו ה״ה שאין זנין בניו ביותר מו׳ מנכסיו אפילו הוא אמוד אבל במי שנשתטה דפוסקין צדקה מממונו זנין גם בניו מנכסיו אם הוא אמוד כך היא דעת הרמב״ם ולא כמה שהבין רבינו והשיג עליו גם הר״ן ובפ׳ נערה דכתב דהרמב״ם מחלק בזה דבמי שהלך דביתירים מבן שש אין זנין אותם מנכסיו אפילו הוא אמוד ובנשתטה זנין אפילו יתירים משש אם הוא עמוד אלא דהוא ז״ל כתב דלדעתו במי שנשתטה אפי׳ אינו אמוד נמי זנין מנכסיו אפולו ביתירים משש ובמי שהלך אינן זנין ביתירים משש אלא באמוד ע״ש ונמצא עכשיו דשלש מחלוקות בדבר לרבינו במי שהלך אין זנין ביתירים משש אפי׳ אמוד ובנשתטה זנין אפי׳ אינו אמוד ולהרמב״ם במי שהלך אין זנין אפילו אמוד ובנשתטה זנין אם הוא אמוד ולהר״ן במי שהלך אין זנין אלא באמוד ובנשתטה זנין אפילו אינו אמוד:
רמב״ם אישות י״ב:י״ז
(ח) מימרא דרב חסדא אמר מר עוקבא וכו׳ שם וכפירש רש״י שם וכ״כ הטו׳
(ה) אפילו הן יתירין על שש ושאני בההיא דסעיף ב׳ דיצא לדעת ולא פקד מהם שמע מיניה דלא ניחא ליה לזונן משא״כ כאן אנן אזלינן בתר אומדנ׳ דשאר בני אדם.
(ו) אפילו הן יתרין על שש. מדסתם וכתב ולא התנה והוא שיהיה אמוד משמע שדעתו לפסוק דלא כהרמב״ם רק כהטור והר״ן שהסכימו בנשתטה שזנין אותם אף בלא אמוד דמסתמא ניחא ליה שיזונו אותם דהא מי שאינו זן אותם מגונה ביותר ודוקא בהלך למד״ה אין זנין אותם מפני שהיה לו לצוות:
(ז) אפילו הן כו׳ – כמש״ש מ״ש כו׳. ולא שאני כו׳:
מקורות וקישורים לטוראור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זחלקת מחוקקביאור הגר״אהכל
 
(ד) הַבָּא עַל הַפְּנוּיָה וְיָלְדָה מִמֶּנּוּ, אִם הוּא מוֹדֶה שֶׁהַוָּלָד מִמֶּנּוּ, חַיָּב לְזוּנוֹ.
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהחלקת מחוקקבית שמואלביאור הגר״אפתחי תשובהעודהכל
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) הרא״ש בתשוב׳ כלל י״ז סימן ז׳ והריב״ש בתשובה סימן מ״א
(י) הריב״ש שם דאל״כ אפשר שנתעבר׳ מאחר דכי היכא דאפקר׳ נפש׳ לגביה אפקרה נפש׳ לגבי אחרינא
(ז) אם הוא מודה שהולד ממנו. אבל אם אינו מודה אף על פי שהיא טוענ׳ ברי והוא טוען שמא גם אחרים באו עליך הא ק״ל מנה לי בידך והלה אמר איני יודע פטור דחזק׳ דממונא עדיף ואעפ״י שהיא נאמנ׳ להכשיר הולד אינה נאמנת להוציא ממון עיין בתשובת ריב״ש סי׳ מ״א:
(ח) אם הוא מודה. אבל אם הוא אינו מודה אפילו אם הוא /היא/ טוען /טוענת/ ברי והיא /והוא/ טוען שמא הוא פטור דקי״ל האומר מנה לי בידך והלה אומר א״י אין מוציאים מידו אף על גב דהיא נאמנת להכשיר הולד מ״מ אינה נאמנת להוצי׳ ממון והוא א״צ שבועה כמ״ש לעיל וע׳ תשובת ריב״ש סי׳ מ״א ועיין סי׳ ד׳:
(ח) אם הוא כו׳ – אבל בלא״ה אע״ג שידוע שבא עליה כמ״ש ביבמות ס״ט ב׳ מדאפקרא נפשה כו׳ אע״ג דהתם לאחרים אסורא כ״ש כאן דשוה לכל ואע״ג שהיא טוענת ברי שמעוברת ממנו ה״ל כמנה בידך והלה אומר א״י שפטור וכמ״ש בכתובו׳ י״ב ב׳ ע״ש ואפילו באשתו אם אמר ממזר הוא ואינו בני נאמן כמש״ל סי׳ ד׳ סכ״ט ועב״ש:
(ד) אם הוא מודה עמ״ש לקמן סי׳ קע״ז סק״א:
אור חדש – תשלום בית יוסףבאר הגולהחלקת מחוקקבית שמואלביאור הגר״אפתחי תשובההכל
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144